İstanbul’da örnek ‘yaya’ projesi

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul trafiğine ‘yaya’ odaklı çözüm getiriyor. Büyükşehir bünyesindeki Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı İstanbul trafiğine çözüm olacak, yayalara nefes aldıracak, ulaşımı kolaylaştıracak BULUT projesini hazırladı.

İSTANBUL (İGFA) – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ilk olarak Zincirlikuyu’da uygulanacağını duyurduğu “Zincirlikuyu Yaya Sirkülasyonu Fizibilite Çalışması: Bulut Zincirlikuyu” projesinde, yollar üstü yaya kaldırımı ile trafik ve yayalar ayrılacak. Yıllardır, birbirlerine yaya ulaşımı olmayan mahalleler birbirine bağlanacak. Yollar üzerindeki yaya BULUT yolu aynı zamanda şehir parkı olacak.

TRANSFER MERKEZİ SADELEŞECEK

Levent-Beşiktaş arasında Büyükdere Caddesi’nin devamlılığını yayalar için kesintiye uğratan büyük bir engelken, öte yandan Gayrettepe, Esentepe, Levazım ve Balmumcu mahallelerindeki yerleşimin birbiriyle ve Büyükdere aksıyla olan yaya iletişimini de koparmış durumda. Zincirlikuyu Transfer Merkezi’nin 17 adet çıkış-varış noktası var. Dolayısıyla Zincirlikuyu Transfer Merkezi içerisinde yüzlerce farklı rota bulunuyor. BULUT projesi; Zincirlikuyu’daki altyapıyı düzelterek, transfer merkezini sadeleştirmeyi hedefliyor.

BULUT NEDİR?

BULUT, Zincirlikuyu Transfer Merkezi’ne yayalar için tasarlanmış bir yollar üstü transfer parkı. BULUT Levent-Beşiktaş hattında Zincirlikuyu Transfer Merkezi’nin yarattığı kesintiyi onarmayı öneriyor. Büyükdere Caddesi’ne, kollarını Gayrettepe, Esentepe, Levazım ve Balmumcu mahallelerine uzatan yollar üstü bir yaya kaldırım sistemi kuruyor. Dolayısıyla BULUT, aralarındaki yaya dolaşımı çoktan kopmuş bu mahalleleri ve aksları tekrar birbirine bağlıyor; şehir içi yaya dolaşımını trafikten uzak çalışır hale getiriyor.

SOSYAL ALANLAR SADECE YAYALAR İÇİN

Zincirlikuyu’dan geçen, burada buluşan insanlar için temel ihtiyaçlara dair programı taşıyan bir kentsel omurga olan BULUT projesi kapsamında; kafe, çiçekçi, gazeteci, halk ekmek, ibb kitapçısı, akıllı bilet istasyonu gibi alanlar da olacak. Projenin başlangıç tarihinden itibaren 14 aylık bir süre zarfında tamamlanması bekleniyor.

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir