Eğitimde uyuşturucu satışının önüne geçecek kampüs sistemi başarılı olur mu?
Gazeteci Yazar Mesut Demir, eğitim sisteminin sorunları kaleme aldığı yazısında, okul önlerinde uyuşturucu satışının önüne geçecek kampüs sisteminin eğitime de katkı sağlayacağını belirtti.
BURSA (İGFA) – Gazeteci Yazar Mesut Demir, eğitim sisteminin sorunlarını ve çözüm yollarını kaleme aldı.
GAZETECİ YAZAR MESUT DEMİR’İN KÖŞE YAZISI…
Bursa’da eğitimde kampüs sistemi başarılı olur mu? Uyuşturucunun önüne geçecek sistem!
Okullarda eğitim sorunu zaman zaman ülke gündeminin ilk maddesini oluşturuyor.
Son 40 yıldan buyana sürekli değişen eğitim sisteminde çözüm arayışları sürerken, uzun vadeli bir sistemin temelinin atılması kaçınılmaz oldu.
Eğitimde sorunların başında yardımcı kitap, öğretmen açığı, eğitimin yetersizliği, okul önlerinde uyuşturucu satışı, velilerden alınan aidat ve okul kantinlerindeki fiyatlar geliyor.
Yardımcı kitap konusunda sürekli sistemi eleştiren veliler, “Okullarda dağıtılan kitapları öğretmenler bile çözemiyor. Yardımcı kitap ihtiyacı duyuyorlar. Okullarda dağıtılan kitapların daha anlaşılır olması gerekiyor. Her aile, bu ekonomik şartlarda yardımcı kitap alamıyor” diye tepki gösteriyorlar.
Yine…
Öğretmen açığı konusu…
Özel okulların çoğalmasından dolayı öğretmen açığı da ortaya çıkıyor. Devlet okullarında çalışan öğretmenler, iyi maaş teklifi gelince kamuyu bırakıp özel okullara yöneliyor. Bu da öğretmen açığını ortaya çıkarıyor.
Eğitimin yetersizliği, sadece ortaöğretim ve lisede değil, üniversitelerde de apaçık ortaya çıkıyor. Sadece kitaptan eğitim alan çocuklar, okul bittiğinde sudan çıkmış balık gibi oluyor.
Uygulamalı eğitim sistemi çok önemli. Lise başladığında öğrenciler, haftanın 2 günü okula gidip, 3 gün staj yaparak okulunu devam ettirse, hayata erken atılarak öğrendiklerini uygulama fırsatı bulacaklar.
Öte yandan…
Çağın belası uyuşturucu…
İlkokullara kadar inen okul önlerinde uyuşturucu satışının önüne geçilmeye çalışılsa da maalesef başarılı olunamıyor.
Türkiye’nin birçok ilinde yaşanan uyuşturucu belası yüzünden aileler perişan oluyor.
Bir diğer konu da, Milli Eğitim Bakanlığı vermeyin dese de, velilerden alınan okul aidatı…
Bakanlık vermeyin demeden önce okulların giderlerini karşılaması gerekiyor. Hademesinden güvenliğine, yakıtından temizlik giderlerine kadar okullarda birçok kalemde ihtiyaç var.
Bunları bakanlıktan alamayan okullar, çareyi velilerde aidat alarak çözmeye çalışıyor.
Bu aidatı veremeyen nice veli var. Çocuklar, ailesi aidatı ödeyemediği için boynu bükük kalıyor.
En önemli konulardan biri de okul kantinleri…
Fahiş fiyatlardan etkilenen okul kantinleri, fiyatları öğrencilere yansıtıyor. Maddi durumu iyi olmayan veliler, çocuklarına harçlık veremiyor, kuru ekmekle okula gönderiyor.
Kantinde bir tost ücreti 60-100 lira arasında. Asgari ücret alan ve kira ödeyen bir veli, çocuğuna en az 2 bin lira harçlık vermek zorunda. 3 çocuğu varsa bu rakam 6 bin liraya çıkıyor. 17 bin lira olan maaştan geriye kaldı 11 bin lira. Kira, elektrik, su, doğalgaz ve aylık mutfak masrafları…
Eğitimde biriken sorunlar büyümeye devam ediyor.
Çözüm…
Çözüm kampüs sisteminden geçiyor.
Mahalle aralarındaki okulları kapatıp kampüs sistemine dönülmesi gerekiyor.
Bursa’da Uludağ Üniversitesi gibi 2 kampüs kurulsa, tüm bu sorunlar kendiliğinden çözülecek.
KAMPÜS SİSTEMİ NASIL OLMALI?
Bursa’nın batısı ve doğusuna kurulacak kampüste, anaokul, ilkokul, ortaokul, lise eğitimleri verilecek.
Bakanlık kendi servis ağını oluşturacak. Öğrenciler, mahallelerden servislerle alınıp kampüse götürülecek. Böylelikle, öğrenci okula gitti-gitmedi, okuldan kaçtı gibi durumlar da ortadan kalkacak.
Sabah 9 ile 3 arası kampüste eğitimi görecek olan öğrenciler, saat 3 ile 6 arasında ödevlerini kampüste yapacak. Böylelikle, evde ödev yapan veliler, ödev yapmaktan kurtulacak, öğrenci de akşam sosyal aktivitesini yapabilecek.
Kampüs girişlerinde güçlü güvenlik sistemi sayesinde öğrenciler okuldan kaçamayacak. Okul önlerinde uyuşturucu satışın önüne geçilmiş, çocukları uyuşturucu belasından kurtarmış olacağız.
Kampüste kantin sistemini tamamen Milli Eğitim Bakanlığı üstlenmeli. TBMM’deki gibi maliyetin altında satışlar ya da abonelik sistemi ile maddi durumu iyi olmayan ailelerin rahat nefes alması sağlanacak.
BU KAMPÜSLER NASIL YAPILACAK? BÜTÇE NASIL OLUŞTURULACAK?
Mahalle aralarındaki okul ve araziler satışa çıkartılıp, buradan gelecek gelir ile TOKİ aracılığıyla kampüsler yapılacak. Böylelikle devlet, satışı yapılacak okullardan gelir de elde edecek.
Bursa bu konuda pilot il olabilir.
Hatta kampüs sisteminin bir örneği de var Bursa’da.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Osmangazi’de yaptığı, içinde spor salonlarının da bulunduğu “BTSO Eğitim ve Spor Vadisi” projesi diğer adıyla BTSO Eğitim Kampüsü, bir örnek teşkil ediyor.
Umuyoruz, eğitim kampüsü projesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulamaya alınır.
Bu sistemle geleceğimizi uyuşturucu belasından kurtarmış oluruz.
Sağlıklı ve esen kalın…